Rychlejší aplikace i bez zmen dotazu - 1.díl - vliv castých Commitu

Posted by david.krch on Oracle Blogs See other posts from Oracle Blogs or by david.krch
Published on Thu, 06 May 2010 10:06:00 +0100 Indexed on 2010/05/06 10:19 UTC
Read the original article Hit count: 677

Filed under:

Pamatuji si, jak jsem pred pár lety sedel na konferenci Oracle Develop a sledoval svého ponekud známejšího kolegu Marka Townsenda ukazovat prostinké demo - jak se jedna a tatáž operace dá udelat bud velmi pomalu a nebo velmi rychle. Nešlo o klasické ladení SQL, ale efektivní volání techto dotazu. Jednotlivé techniky samy o sobe jsou pritom asi všem známé. Ohromilo mne ale hlavne to, jak velký rozdíl ve výkonu stejné operace provádené stejným jednoduchým SQL dotazem muže být. Ríkám si, že kdyby ten rozdíl videlo více lidí, možná by se casteji donutili napsat o ten jeden, dva rádky kódu více, aby byl kód treba i o rád efektivnejší a rychlejší. Pokusil jsem se udelat podobný príklad a na jeho základne vznikla trojice clánku, které postupne vycházely na server Databázový svet.Z nejakého duvodu se ale poslední díl nikdy nedockal publikace. Protože jsem od té doby párkrát narazil na potrebu odkázat nekoho na celou trojici clánku, rozhodl jsem se je re-publikovat na tomto blogu.

Problém a rešení budu ukazovat v Jave, ale ve skutecnosti jde o postupy, které jsou platné at už voláte databázi odkudkoliv.
Úkol je jednoduchý - vložit 100.000 záznamu do jednoduché tabulky. A postupne si ukážeme že ze základního nejpomalejšího rešení se nekolika jednoduchými kroky dostaneme na rešení, které bude 80x rychlejší.

© Oracle Blogs or respective owner