Egy klassz ADF eloadás

Posted by peter.nagy on Oracle Blogs See other posts from Oracle Blogs or by peter.nagy
Published on Wed, 12 May 2010 17:24:26 +0200 Indexed on 2010/05/12 15:36 UTC
Read the original article Hit count: 677

Filed under:
|
|
|
|

Túl vagyunk a Technology Forum rendezvényünkön, és én azt gondolom nagyon hasznos volt. Grant nagyszeru eloadást tartott. Címe Forms to ADF: WHy and How.
Szerintem maga a demó, ami persze nem letöltheto igazán hasznos volt nem csak Forms háttérrel rendelkezo fejlesztok számára is.
Sok rendezvényünkön hintettük az igét ADF-vel kapcsolatban, de átüto penetrációt nem értünk el vele a hazai piacon. Ennek persze több oka is van/lehet. Egyrészrol még mindig azt gondolom (fejlesztoi múltamból fakadóan is), hogy Magyarországon mindenki saját fejlesztésu keretrendszerrel szeret dolgozni. Ezen persze órákat lehet vitatkozni pro és kontra amit akár egy másik bejegyzésben szívesen meg i teszek ha van rá igény. De tény az, hogy már elmúltak azok az idok amikor nem voltak használható keretrendszerek, vagy ha úgy tetszik komponensek. Mégis, megéri manapság lefejleszteni pl: egy üzenetküldo (messaging) alrendszert. Hát szerintem nem, mint ahogy ma már perzisztencia kezelo réteget se állunk neki megírni. Persze ha a projekt elbírja, akkor kifizetodo.
Szerencsére egyre több cég ismeri fel és várja el, hogy nem kell neki lefejleszteni egy komplett keretrendszert mikor számos használható van a piacon.
Visszatérve az alap kérdésre, az ADF-re azt gondolom, hogy egy fo vissza tartó ero volt a termék érettsége, funkcionalitása és leginkább jövoképe. Nos e tekintetben elismerem, hogy bár több, mint 10 éves múltra tekint vissza korábban voltak buktatók, zsákutcák. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az Oracle maga ezzel fejleszti új generációs, modern Fusion Appplications (EBusiness Suite, PeopleSoft stb.) alkalmazásait. Tehát több mint ezer(!) fejleszto használja nap, mint nap Java EE alkalmazás fejlesztésére. Nem kevés hangsúlyt fordítva az integrációs, testreszabhatósági képességekre. Olyannyira hangsúlyos eszköz lett, hogy az Oracle teljes middleware portfoliójában visszaköszön.
Ami pedig a funkcionalitást, a felhasználói felületet, a produktivitást illeti tényleg jó.
Persze az utolsó és egyben legfontosabb szempont kishazánkban az ár. Nos tényleg nincs ingyen. Pontosabban ha az ember vesz egy Weblogic szervert (amúgyis kell a futtatáshoz egy JEE szerver) akkor ingyenesen használható. A termékhez pedig dokumentáció, support, javítás, blogok, közösségi fórumok stb. áll rendelkezésünkre.
És akkor most újabb vita indulhat arról, hogy akarunk e fizetni a szerverért. Na errol tényleg fogok indítani egy bejegyzést majd. Mert én azt hiszem, tapasztalatom, hogy itthon összekeverik az open source modelt az ingyenességgel.
Azért az alapigazság szerintem még mindig áll: ingyen nincsen semmi.
Kérdés csak az, hogy mik az igényeink, elvárásaink.

© Oracle Blogs or respective owner

Related posts about adf

Related posts about forms