Tömörítés becslése - Compression Advisor

Posted by lsarecz on Oracle Blogs See other posts from Oracle Blogs or by lsarecz
Published on Fri, 23 Mar 2012 14:21:34 +0000 Indexed on 2012/03/23 17:36 UTC
Read the original article Hit count: 380

Az Oracle Database 11g verziójától már OLTP adatbázisok is hatékonyan tömöríthetok az Advanced Compression funkcióval. Nem csak a tárolandó adatok mennyisége csökken ezáltal felére, vagy akár negyedére, de az adatbázis teljesítménye is javulhat, amennyiben I/O korlátos a rendszer (és általában az). Hogy pontosan mekkora tömörítés várható az Advanced Compression bevezetésével, az kiválóan becsülheto a Compression Advisor eszközzel. Ez nem csak az OLTP tömörítés mértékét, de 11gR2 verziótól kezdve a HCC tömörítés arányát is becsülni tudja, amely Exadata Database Machine, Pillar Axiom illetve ZFS Storage alkalmazásával érheto el. A HCC tömörítés becsléséhez csak 11gR2 adatbázisra van szükség, nem kell hozzá a speciális célhardver (Exadata, Pillar, ZFS).

Hogyan muködik az Oracle Advanced Compression

A Compression Advisor valójában a DBMS_COMPRESSION package használatával érheto el. A package-hez tartozik 6 konstans, amellyel a kívánt tömörítési szintek választhatók ki:

Constant Type Value Description

COMP_NOCOMPRESS

NUMBER

1

No compression

COMP_FOR_OLTP

NUMBER

2

OLTP compression

COMP_FOR_QUERY_HIGH

NUMBER

4

High compression level for query operations

COMP_FOR_QUERY_LOW

NUMBER

8

Low compression level for query operations

COMP_FOR_ARCHIVE_HIGH

NUMBER

16

High compression level for archive operations

COMP_FOR_ARCHIVE_LOW

NUMBER

32

Low compression level for archive operations

A GET_COMPRESSION_RATIO tárolt eljárás elemzi a tömöríteni kívánt táblát. Mindig csak egy táblát, vagy opcionálisan annak egy partícióját tudja elemezni úgy, hogy a tábláról készít egy másolatot egy külön erre a célra kijelölt/létrehozott táblatérre. Amennyiben az elemzést egyszerre több tömörítési szintre futtatjuk, úgy a tábláról annyi másolatot készít. A jó közelítésu becslés (+-5%) feltétele, hogy táblánként/partíciónként minimum 1 millió sor legyen.

11gR1 esetében még a DBMS_COMP_ADVISOR csomag GET_RATIO eljárása volt használatos, de ez még nem támogatta a HCC becslést.

Érdemes még megnézni és kipróbálni a Tyler Muth blogjában publikált formázó eszközt, amivel a compression advisor kimenete alakítható jól értelmezheto formátumúvá.

Végül összegezném mit is tartalmaz az Advanced Compression opció, mivel gyakran nem világos a felhasználóknak miért kell fizetni:

  • Data Guard Network Compression

  • Data Pump Compression (COMPRESSION=METADATA_ONLY does not require the Advanced Compression option)

  • Multiple RMAN Compression Levels (RMAN DEFAULT COMPRESS does not require the Advanced Compression option)

  • OLTP Table Compression

  • SecureFiles Compression and Deduplication

Ez alapján RMAN esetében például a default compression (BZIP2) szint ingyen használható, viszont az új ZLIB Advanced Compression opciót igényel. A ZLIB hatékonyabban használja a CPU-t, azaz jóval gyorsabb, viszont kisebb tömörítési arány érheto el vele.

© Oracle Blogs or respective owner

Related posts about /Oracle Technology/Database