Enterprise Manager Grid Control licencelése

Posted by Lajos Sárecz on Oracle Blogs See other posts from Oracle Blogs or by Lajos Sárecz
Published on Tue, 04 Jan 2011 17:29:51 +0100 Indexed on 2011/01/04 16:57 UTC
Read the original article Hit count: 280

Filed under:
|

Gyakran kapok kérdéseket az Oracle Enterprise Manager Grid Control licencelésével kapcsolatban, ezért az alábbiakban igyekszem összefoglalni a legfontosabb információkat. Az alábbi ismerteto nem teljes köru, mivel számos olyan termék van (Data Masking, Real Application Testing, Real User Experience Insight, Application Testing Suite), melyek kapcsolódnak az Enterprise Manager-hez, azonban licencelésük másképp muködik.
Az Enterprise Manager licenceléssel kapcsolatban az elsodleges információ forrás a Licensing Information doksi.

A legfontosabb információk:
- A Grid Control keretrendszer (Agent-ek és a konzol az alapfunkciókkal - lásd késobb) önmagában ingyenes, sot restricted-use licencet tartalmaz Oracle Database-re, amennyiben azt csak az Oracle Management Repository céljára használják. Fontos, hogy ez nem tartalmaz egyéb Oracle Database opciókat, mint például a RAC! Hasonlóképpen az Oracle WebLogic Server is kizárólagosan az Oracle Management Server kiszolgálására használható ingyenesen, de fürtözés nélkül.
- A Grid Control alapfunkcionalitása: Discovery, Groups, Job Scheduling, Real time availability, Performance & monitoring, Target Home Pages, Administration, Console alerts
- Az alapfunkcionalitás felügyelt termékektol függoen bovítheto Management Pack, Plug-in és Connector termékekkel. Alapvetoen ezek licencelése mindig a monitorozott, felügyelt termék licenceléséhez kell, hogy igazodjon. Tehát például ha 2 adatbázis szerverre szeretnénk Diagnostic Pack-ek használni, akkor mindkettore kell CPU vagy NUP (Named User Plus) licencet vásárolni, attól függoen az adatbázis maga milyen licenccel rendelkezik. Megjegyzem ezt a konkrét Management Pack-ek kizárólag Enterprise Edition Database esetén lehet alkalmazni.
- Számos fizetos funkció külön telepítés nélkül is elérheto a Grid Control felületén (ugyanez igaz Database Control-ra és Fusion Middleware Control-ra is). Hogy elkerüljük a licenc sértést, érdemes ellenorízni hogy az adott környezetben mely Management Pack-ek használata került bekapcsolásra. Ezt a Grid Control Setup menüjében a Management Pack Access almenüben tehetjük meg legegyszerubben. Részleteseb leírás itt található. Database Diagnostic és Tuning Pack adatbázis szintu kikapcsolására is lehetoség van, hogy parancssorból se lehessen használni oket, errol korábban már írtam.

Az egyes management termékek USD ára megtalálható az árlistában.

Ha valami fontos kimaradt, várom a kérdéseket, hozzászólásokat, és igény szerint bovítem a fentieket.

© Oracle Blogs or respective owner

Related posts about Licenc

Related posts about Enterprise Manager