3G USB Modem Not Working in 12.04

Posted by Seyed Mohammad on Ask Ubuntu See other posts from Ask Ubuntu or by Seyed Mohammad
Published on 2012-05-30T05:10:33Z Indexed on 2012/06/05 10:46 UTC
Read the original article Hit count: 846

Filed under:
|
|

When I connect my 3G USB Modem to my laptop with 12.04, nothing shows up in Network-Manager. This modem is working in 11.10 and the modem is shown in Network-Manager but not in 12.04 !!

Here are the outputs of lsusb and usb-devices on two machines , one with 11.10 and the other with 12.04 :

Ubuntu-11.10 :

$ lsusb
    Bus 002 Device 009: ID 1c9e:6061  

$ usb-devices
    T:  Bus=02 Lev=02 Prnt=02 Port=03 Cnt=01 Dev#=  9 Spd=12  MxCh= 0
    D:  Ver= 1.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
    P:  Vendor=1c9e ProdID=6061 Rev=00.00
    S:  Manufacturer=3G USB Modem        ??
    S:  SerialNumber=000000000002
    C:  #Ifs= 4 Cfg#= 1 Atr=a0 MxPwr=500mA
    I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
    I:  If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
    I:  If#= 2 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=ff Prot=ff Driver=option
    I:  If#= 3 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage

Ubuntu-12.04 :

$ lsusb
    Bus 002 Device 003: ID 1c9e:6061 OMEGA TECHNOLOGY WL-72B 3.5G MODEM

$ usb-devices
    T:  Bus=02 Lev=01 Prnt=01 Port=01 Cnt=01 Dev#=  3 Spd=12  MxCh= 0
    D:  Ver= 1.10 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
    P:  Vendor=1c9e ProdID=6061 Rev=00.00
    S:  Manufacturer=Qualcomm, Incorporated
    S:  Product=USB MMC Storage
    S:  SerialNumber=000000000002
    C:  #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=c0 MxPwr=100mA
    I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=(none)

As the output of the above commands show, the device is detected as a modem in 11.10 but in 12.04 it is detected as a USB storage (the device is both a 3G Modem and a SD-card USB adapter).

Any help ?!

© Ask Ubuntu or respective owner

Related posts about 12.04

Related posts about 3g